Duurzame komkommers van Van Gog Kwekerijen
Duurzame komkommerkwekerij
Duurzaamheid staat bij jullie hoog in het vaandel. Welke maatregelen nemen jullie zoal?
Edwin van Van Gog Kwekerijen: “Om te beginnen liggen onze daken, elk gaatje, vol met zonnepanelen. In Asten liggen 500 zonnepanelen en in Helmond 700. Ter aanvulling wekken we onze eigen energie op, door gebruik te maken van WKK-installaties. Deze gasmotoren zetten aardgas om in warmte, elektra en CO2. We gebruiken dit allemaal in de kassen. Er blijft geen warmte of CO2 over. Ook pompen we zelf grondwater op om her te gebruiken in de kassen en voorzien we onze planten gedeeltelijk van regenwater dat we opvangen. We gebruiken dus een mix van grond- en regenwater en verspillen zo vrijwel niets. Het enige water dat onze kassen verlaat, zit in de komkommers. Die bestaan voor 95% uit water.
De opgewekte energie gebruiken we onder andere voor onze energiezuinige LED-armaturen. Die gebruiken we in onze kassen in Helmond. Een derde van de armaturen daar bestaat uit LED, de rest zijn daglichtarmaturen. De LED-lampen produceren meer licht en verbruiken minder energie. Beide type armaturen stellen ons in staat om 365 dagen per jaar komkommers te kweken. In de zomer verlaten zo’n 200.000 tot 300.000 komkommers onze kassen in Asten en Helmond en in de winter zo’n 40.000 tot 50.000 per dag."
"Momenteel verpakken we veel komkommers in folie, vanwege het coronavirus. Vorig jaar hebben we er zelfs een foliemachine bijgekocht. Maar we zijn geen voorstander van plastic. Dus zijn we op eigen initiatief bezig met trials met biofolie. Dat is biologisch afbreekbare folie om de komkommers in te verpakken. Wij willen op de wensen van onze klanten in kunnen spelen. Want we kunnen ons voorstellen dat folie, om hygiënische redenen, de voorkeur heeft, maar zo bieden we een duurzaam alternatief.
Duurzaamheid drijft ons. Dat uit zich ook in onze keuze voor de recycleerbare massief kartonnen verpakkingen van Smart Packaging Solutions. Met onze eigen opdruk. Maar bijvoorbeeld ook in de ontwikkeling van biologische clips. In onze kassen gebruiken we nu nog plastic clips, een soort knijpertjes, om onze planten omhoog te binden zodat de plant omhoog groeit. Samen met een fabrikant ontwikkelen we een biologische clip, zodat we deze volledig kunnen composteren.”
Waarom zetten jullie hier zo op in?
“De agrarische sector heeft een slechte reputatie als het gaat om de CO2-uitstoot. De tuinbouw is een gesloten ecosysteem en stoot weinig CO2 uit. Wij willen als kweker een steentje bijdragen aan een goede reputatie van de tuinbouw. Het teveel aan opgewekte stroom leveren we bijvoorbeeld terug aan de samenleving. En we zetten ons in voor goede woon- en werkomstandigheden van onze medewerkers. We huisvesten hen bijvoorbeeld op locaties die we zelf bouwen met goede, eigen voorzieningen. Geen caravans. De hele bedrijfsvoering moet kloppen. Alleen zo kunnen we trots zijn op onze duurzame, kwalitatief hoogwaardige producten.”
DUURZAAMHEID IN DE AGF-SECTOR
Welke ontwikkelingen zouden jullie graag in de markt zien?
“We leveren onze producten nu veel aan Engeland en Duitsland. Het mooiste zou zijn als alle Nederlandse supermarkten Nederlandse producten zouden verkopen. Het jaarrond kunnen kweken in Nederland klinkt mensen vreemd in de oren. Want in Spanje schijnt altijd de zon, dus kunnen we het toch beter daar vandaan halen dan hier de gaskraan open te zetten? De gedachte is dat op die manier kweken niet duurzaam kan zijn, maar dat is het wel degelijk. We nemen de maatregelen om zo duurzaam mogelijk te kweken.
De komkommers die uit Spanje en Marokko komen, moeten een flinke reis afleggen. Een ritje van Helmond of Asten naar een distributiecentrum in Nederland is een stuk korter. Bovendien is zo’n kortere rit ook beter voor de kwaliteit van het product en het behoud van de voedingswaarde. Wij willen bij onze komkommerkwekerijen een duurzaam, Nederlands kwaliteitsproduct kweken.”
Waar kan de consument een goede komkommer aan herkennen? En hoe kan deze het beste bewaard worden?
“Het beste bewaar je een komkommer op een donkere, koele plek buiten de koelkast. De komkommer moet mooi donkergroen en glanzend zijn. Met voldoende gewicht en volgroeit. Een echt goede komkommer straalt.”