3 innovaties om energiezuiniger en sneller verpakkingen te maken

3 innovaties om energiezuiniger en sneller verpakkingen te maken

Van oud papier een nieuwe verpakking van massief karton maken: dat doen we bij onze plant in Loenen. In dat proces speelt de kartonmachine een cruciale rol. Hier maken we oud papier geschikt als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Hans Kloezeman, Production Manager Kartonmachine bij Smart Packaging Solutions, vertelt over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.

1. Hoe halen we nog meer herbruikbare grondstoffen uit oud papier?

Glas, stoeptegels, onderdelen van een motorblok. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij de productie van nieuwe verpakkingen. Toch komen onze operators aan de kartonmachine dit soort voorwerpen regelmatig tegen in de balen oud papier die we verwerken tot grondstof voor nieuwe verpakkingen.

Hans Kloezeman: “We doorlopen een heel proces om van oud papier weer een bruikbare grondstof te maken. Dat begint met de verwerking van de balen oud papier die hier binnenkomen. In die balen zit soms, naast oud papier, ook ander afval. Het is de uitdaging om het afval zo goed mogelijk te scheiden om zoveel mogelijk oud papier te recyclen. We zijn continu bezig om dat proces verder te verbeteren. Ons doel: nog meer waardevolle vezels uit het oud papier halen en de energie die we daarvoor nodig hebben verder te verlagen.”

Hans Kloezeman, Production Manager Kartonmachine
‘Van oud papier maken we een nieuwe verpakking. Je werkt hier aan een duurzaam product en dat is één van de dingen die mij zeer aanspreken aan het bedrijf en ons product.’
Hans Kloezeman, Production Manager Kartonmachine

2. Onze nieuwste aanwinst: een hydraulische pers

“Bij de kartonmachine verwerken we het oud papier tot uiteindelijk een vel massief karton. Aan het begin van het proces gebruiken we daarvoor veel water. Later in het proces moet het karton worden ‘ontwaterd’. Dat doen we onder meer door te persen en drogen.”

“We gebruiken sinds kort een nieuwe hydraulische pers om het water uit de kartonbaan te persen. Het resultaat zien we in de praktijk: in de kartonbanen die uit de pers komt, zit minder vocht dan bij de oude luchtdrukpers. Het zogeheten droogstofgehalte is circa 0,5 tot 1% hoger dan bij de oude pers. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar dat is het wel. Dat werkt door in de rest van het proces. Hoe meer vocht de hydraulisch pers er namelijk uitperst, hoe minder energie er in het droogproces dat daarna volgt nodig is om het resterende vocht eruit te halen.”

3. Hoe kunnen we (rest)warmte hergebruiken?

Na het persen volgt het drogen. “Dat doen we door de kartonbaan te verwarmen door deze over verwarmde cilinders te leiden. Hierbij komt veel restwarmte vrij die we goed zouden kunnen hergebruiken. Daarom onderzoeken we of een droogkap een optie is. Dat is een isolerende kap om de kartonmachine.”

“Het werkt als volgt: de warme lucht in deze kap bevat veel vocht van het water dat uit de kartonbaan wordt verdampt. Dit vocht wil je afvoeren en dus wordt de lucht afgezogen. Deze warme lucht kan via een warmtewisselaar de vers in te blazen lucht verwarmen. Dit bespaart energie want anders moet je de verse lucht verwarmen.”

“Dat kan het energieverbruik flink verlagen. De verwachting is dat alleen al het gebruik van een droogkap het aardgasverbruik met 20% vermindert. Het nadenken over hoe we restwarmte kunnen hergebruiken staat symbool voor alle innovaties die we doen. We kijken altijd hoe we het rendement kunnen verhogen en de impact op het milieu verkleinen.”

Smart_Hans_Kloezeman_1900

‘Zeer dynamische functie’

Hans Kloezeman is sinds januari 2023 Production Manager Kartonmachine bij Smart Packaging Solutions. “In het verleden heb ik ook in de papierindustrie gewerkt en ik vind het een zeer boeiende industrietak. Toen deze kans bij Smart voorbijkwam, heb ik hem met beide handen aangegrepen. Als Production Manager Kartonmachine is het werk heel dynamisch: wij draaien 24/7 en je moet direct reageren op veranderingen in het proces. Natuurlijk is het de sport om zoveel mogelijk meters te maken, maar continuïteit in het proces heeft de voornaamste prioriteit.”

Meer weten?

Neem contact met ons op
Deel dit artikel